Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint kevés az esély rá, hogy tovább enyhíti a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a kannabisz-használatra vonatkozó szabályokat.

Fotó: Andy Buchanan / Diamond League AG

Tiszeker az M4 Sport Sporthíradóban szerdán elmondta, hogy az olimpia előtt eltiltott atléta, Sha'Carri Richardson azért kapott csak egy hónapos eltiltást, mert az amerikai futónő magánéleti problémákkal küzdött, és az Egyesült Államok azon államában, ahol lakik, nem tiltott a marihuána orvosi használata. 

Ezért a legkisebb kiszabható büntetést ítélték meg az ügyében.  

A MACS vezetője rámutatott, az egy hónapos eltiltást komoly mennyiségű marihuána használatáért szabták ki, mivel a büntethetőség határértéke nagyon magas.

Egyértelműen és masszívan használni kell ahhoz, hogy pozitív legyen az analitika és a doppingellenőrzés eredménye

— szögezte le.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy általában nem a teljesítménnyel összefüggésben használják a sportolók, ennek bizonyítása esetén orvosi kérdésként kell kezelni és maximum három hónapos büntetés szabható ki érte. 

Kizárólag versenyen tiltott a szer, és bár azon kívül sem engedélyezett, versenyen kívül nem vizsgálják és nem büntetnek érte.

A WADA által 2021. január elsején kiadott új kódexben már enyhítettek a kannabisz-használat korlátozásain. Ennek értelmében,

ha a sportoló tudja bizonyítani, hogy nem teljesítményfokozásra használta a szert, vagy származékát, akkor orvosi kérdésként kezelik az ügyét.

Tiszeker Ágnes azt is elmondta, hogy a 2022-ben érvényes tiltólistát október-novemberben nyilvánosságra hozzák, és az abban meghatározottak szerint a kannabisz és bármilyen más kábítószer-használata tiltott. A WADA szeptember elején jelezte: 2022-ben megvizsgálja, hogy a tiltott szer továbbra is szerepeljen-e a listán.