A Dopingellenes Világszervezet (WADA) felülvizsgálja, hogy engedélyezik-e a marihuána használatot a sportolók számára — írja a BBC

Fotó:  Oli SCARFF / AFP

Az idei évben Sha'Carri Richardson amerikai rövidtávfutónőnek ki kellett hagynia a tokiói olimpiai játékokat, mert a júniusi olimpiai selejtezőn marihuánát mutattak ki a a szervezetében a dopppingteszt során. A 21 éves sportolónő később arra hivatkozott, hogy azért élt a szerhasználattal, hogy fel tudja dolgozni édesanyja halálát. 

A pozitív marihuána-teszt a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján akár 4 éves eltiltást is maga után vonhat,

bár a felfüggesztési időt három hónapra csökkenthetik, amennyiben van rá bizonyíték, hogy a sportolók nem fizikai teljesítményük fokozása érdekében éltek a szerhasználattal. 

A WADA a jövő év elején kezdi meg a kannabiszra vonatkozó szabály felülvizsgálatát, azonban 2022-ben még biztosan nem engedélyezik a használatát. 

Richardson egy héttel édesanyja halála után nyerte meg a 100 méteres sprintfutást az olimpiai selejtezőn júniusban, ahol minden idők hatodik leggyorsabb női sprintjét futotta az elődöntőben. A selejtezőn produkált pozitív teszt miatt azonban egy hónapra eltiltották, és olimpiai kvótáját is törölték.

Nemcsak a WADA gondolkodik a szabályok lazításán: a hagyományos cigaretták visszaszorulásával a dohányipar is nyit a kannabisz termékek felé.