Valótlanok azok a sajtóhírek, amelyek szerint Mark Rutte holland ügyvivő kormányfő az EU nevében biztonsági és védelmi megállapodást ajánlott volna az Egyesült Királyságnak Boris Johnson brit kormányfővel tartott pénteki találkozóján – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Peter Stano
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Stano leszögezte: bármilyen javaslatról is van szó a biztonsági és védelmi kérdésekben az EU és a Egyesült Királyság között, azt először az uniós tagállamoknak kell megvitatniuk. A szóvivő Josep Borrell az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője csütörtöki, az indiai–csendes-óceáni térséggel kapcsolatos stratégiát bemutató sajtókonferencián mondott szavait idézve emlékeztetett:

az EU nyitott és kész arra, hogy biztonsági kérdésekben együttműködjön a britekkel, de a londoni vezetés ez iránt egyelőre nem mutat érdeklődést.

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány szerdán jelentette be, hogy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoz létre. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett. Josep Borrell szerint a három ország nem tájékoztatta az EU-t a terveiről.