Itt az idő, hogy óvatosan, de felmerüljön a kutyahús betiltásának kérdése – közölte az ország elnöke, Mun Dzsein hétfőn a Reuters információi szerint, miután fogadta az ország miniszterelnökét, Kim Bukjumot, akivel a magukra hagyott állatok kezeléséről, illetve a kutyák kötelező regisztrációja kapcsán tárgyalt.

Fotó: Shutterstock

A kutyahús fogyasztása az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből, inkább csak az idősebb korosztályok körében elterjedt. Ettől függetlenül az ország több éttermében és piacán továbbra is kaphatók kutyahúsból készült ételek. A tilalom kérdését Mun először vetette fel, ám a jövő évi elnökválasztáson induló politikusok már többször érintették a kérdést. 

Az országban egyre többen tartanak háziállatként kutyákat, így azok elfogyasztását egyre kevesebben tartják elfogadhatónak.

A koreai alkotmány értelmében az elnök 5 éves ciklusának kitöltését követően nem indulhat a következő választásokon. Pártjának jelöltje, I Dzsemjong (Lee Jae-myeong) kampányában ígéretet is tett, hogy társadalmi konszenzus elérésével kívánja megszüntetni a kutyahús fogyasztását. 

Az ellenzék legnépszerűbb jelöltje, Jun Szokjoul szerint azonban ennek személyes döntésnek kellene maradnia.

A közvélemény-kutatások szerint az ország lakosságának többsége a kutyahús feldolgozása és előállítása kapcsán támogatja a tilalmat, ám a fogyasztás kérdésében megosztott. A kutyahús kereskedők viszont megélhetésüket féltik a tilalomtól és ragaszkodnak foglalkozásuk gyakorlásának jogához.