Dánia mégsem építi meg a korábban bejelentett nemzeti oltóanyaggyárat, inkább egy hazai fejlesztés alatt álló koronavírus elleni vakcinára fordítja erőforrásait – közölte a koppenhágai gazdasági minisztérium hétfőn.

Fotó: Ritzau Scanpix / AFP

Mette Frederiksen kormányfő áprilisban jelentette be, hogy Dánia szeretne mRNS-vakcinákat gyártani 2022-ig. Akkor azt mondta, hogy a kormány néhány hét múlva pályázatot ír ki egy hazai oltóanyaggyár felépítésére és üzembe helyezésére. Koppenhága azóta piackutatást végzett, hogy kiderítse, van-e értelme a pályázat kiírásának — írta közleményében az iparügyi, gazdasági és pénzügyi minisztérium. A dán kormány arra az eredményre jutott, hogy

a Bavarian Nordic dániai gyógyszergyár fejlesztés alatt álló vakcinájának támogatásával mozdíthatja elő a leghatékonyabban a jövőbeli oltóanyaggyártást. 

Emiatt a pályázatra vonatkozó terveket törölték.
A koppenhágai kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy 800 millió koronával (mintegy 37,6 milliárd forinttal) támogatja a Bavarian Nordicot koronavírus elleni vakcinájának kifejlesztésében. Az oltóanyag fejlesztése közeledik a kettes fázisú klinikai vizsgálatok szakaszához.