Közélet

Eldőlt: adóemelésekkel teszik rendbe a brit egészségügyet

Boris Johnson szerint igazságosabbá válik a rendszer.

A koronavírus-járvány volt az utolsó csepp a pohárban, Boris Johnsonnak a társadalombiztosítás növekvő kiadásai miatt meg kellett szegnie választási ígéreteit is, és – habár terve komoly vitát váltott ki pártján belül is –, meg kellett emelnie a társadalombiztosítási járulékot. A szigetország egészségügyi rendszere már régóta túlterhelt, évtizedek óta napirenden van a pénzügyi helyzetének megerősítése, de az utóbbi másfél évben a világjárvány valóban finanszírozhatatlan helyzetbe hozta a brit társadalombiztosítást, az NHS-t. 

 

Sok kritika után végül keresztülvitte a képviselőkön a kormányfő adóemelésről szóló terveit, a befolyó pénzt pedig az egészségügyre költik. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat a forrással azonban nem rendelkezhet szabadon, ugyanis ki kell dolgozniuk olyan pénzügyi megoldásokat, amivel hosszú távon biztosítani lehet a rendszer finanszírozását, valamint a többletforrás segítségével meg kell állítani a fiatalok és a fogyatékkal élők a kormányfő szerint katasztrofálisan emelkedő egészségügyi kiadásait is. 

Soha nem látott sokkot éltünk át a gazdaságban

– mondta Nadhim Zahawi vakcinázási miniszter a Sky News -nak adott interjújában, megvédve az adóemelés ötletét. Ugyanakkor néhány konzervatív képviselő,  – köztük Jacob Rees-Mogg, Johnson kabinetjének tagja – attól tart, hogy a választási ígéretekkel szembemenő adóemelés miatt mélyrepülésbe kerül a kabinet támogatottsága is. Sokan más adónemek, például az iparűzési vagy a jövedelemadó emelését szerencsésebbnek tartanák, mint a tb-járulék felemelését.

Boris Johnson miniszterelnök szerint a rendszer igazságosabbá válik, ugyanis ezentúl a magasabb jövedelműeknek többet kell fizetniük. Azt mondta:

az új finanszírozási rendszerben, 2023 októberétől minden 20 ezer font alatti vagyonnal rendelkezőnek teljes mértékben az állam fizeti az ellátását, míg a 20 és 100 ezer angol font közötti vagyoni szinten lévők az állam részéről támogatásra számíthatnak.

A szociális gondozási csomagot, amelyet a miniszterelnök az NHS történetének legnagyobb felzárkóztatási programjának nevezett, 2022 áprilisától új, az Egyesült Királyság egészére kiterjedő, 1,25 százalékos egészségügyi és szociális ellátási illetékből finanszírozzák majd. Ebből 12 milliárd font bevételt remélnek már az első évben, amiből az elmaradásokat fizetik ki.

NHS Boris Johnson egészségügy
Kapcsolódó cikkek