Őrizetbe vették csütörtökön Olaszországban Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt, aki 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól — közölte ügyvédje.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Puigdemontot letartóztatták, amikor megérkezett Szardíniára, ahová európai parlamenti képviselőként utazott

— közölte ügyvédje, Gonzalo Boye a Twitteren, kifejtve, hogy őrizetbe vétele egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján történt.

A katalán vezetőt Alghero városban tartóztatták le, erősítette meg kabinetfőnöke, Josep Lluis Alay a Twitter közösségi oldalon. Azt írta, hogy a rendőrség őrizetbe vette az olasz határon, amikor megérkezett a helyi repülőtérre. Az illetékes bíróság pénteken határoz, hogy szabadon engedik vagy kiadják — tette hozzá Alay.

Az Európai Parlament március 9-én felfüggesztette Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő mentelmi jogát, amit július 30-án az bírósága is megerősített.

A 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta Puigdemont Belgiumban élt száműzetésben, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását.

Június végén rá nem terjedt ki a Spanyolországban bebörtönzött kilenc függetlenségpárti aktivistának adott kegyelem, és a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé.

A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával.