A világ kőolaj- és földgázkészlete 60 százalékának, a széntartalékok esetében pedig a 90 százaléknak a föld alatt kell maradnia 2050-ig ahhoz, hogy megvalósulhassanak a párizsi klímaegyezmény céljai a londoni University College (UCL) kutatóinak új számításai szerint.

Fotó: Shutterstock

A kutatók egy új tanulmányban frissítették korábbi becsléseiket arról, hogy mekkora mennyiségű fosszilis üzemanyagot nem lenne szabad elégetni ahhoz, hogy lelassuljon az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az új limitek megtartásával 50 százalék esély lenne arra, hogy a globális felmelegedés a klímaegyezményben megfogalmazott 1,5 Celsius-fokos felmelegedésre korlátozódjon az iparosodás előtti időkhöz képest

— írták a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Hisszük, hogy új tanulmányunk súlyt adhat azoknak a közelmúltbeli kutatásoknak, amelyek azt jelzik, hogy a globális kőolaj- és fosszilis metángáz kitermelésnek most kell tetőznie

 — mondta Dan Welsby, az egyetem energia- és környezetkutatója, a tanulmány vezető szerzője a kutatást bemutató sajtótájékoztatón.

Azt találtuk, hogy a globális termelésnek évi átlag három százalékkal kell csökkennie 2050-ig

 — tette hozzá.

Régóta köztudott, hogy a fosszilis üzemanyagok égetése a klímaváltozás fő mozgatórugója. Az így keletkező üvegházhatású gázok okozzák a szélsőséges időjárási jelenségeket és a tengerszint emelkedését világszerte a kutatók szerint.