Eltüntette a műalkotás elkészítéséhez kölcsönbe kapott pénzt egy dán művész 

és Take the Money and Run (Fogd a pénzt és fuss!) címmel üres vásznakat küldött el a megbízó aalborgi modern művészeti múzeumnak.

Jens Haaning 534 ezer dán koronányi (26 millió forint) összeget kapott az intézménytől korona- és euróbankjegyekben arra, hogy a múzeum Work it Out című kiállítására készítse el két korábbi művének reprodukcióját. Ezek a dániai és az ausztriai éves átlagfizetést voltak hivatott megjeleníteni a vászonra erősített bankjegyek formájában.

Két nappal a munkakörülmények és a pénz témájával foglalkozó tárlat megnyitása előtt azonban a művész elektronikus levélben bejelentette, hogy nem teljesíti a megrendelést. 

Majd megérkeztek az üres vásznak is az intézménybe

– mondta Lasse Andersson múzeumigazgató. Hozzátette, humorral fogadták a műveket, hiszen tulajdonképpen tükrözik azt, hogyan értékeljük a munkát.

Fotó: Shutterstock

A Take the Money and Run című vásznakat végül kiállították.

Az a művészet, hogy elvettem a pénzt

– mondta Haaning a héten a dán P1 rádióban. Azt nem árulta el, hol vannak a bankjegyek.

A provokatőrként ismert művész elmondása szerint az alkotás jelenlegi anyagi helyzetét tükrözi. 

Mindenkit arra bátorítok, aki hasonlóan siralmas körülmények között dolgozik, hogy tegyen ugyanígy

– mondta.

A múzeum szerint Haaning megsértette a szerződésnek a pénz felhasználására vonatkozó részét. Bár az igazgató egyelőre jót nevetett az ügyön, jelezte: ez csak a kiállítás végéig lesz így. 

Ha a pénz nem kerül vissza a megegyezésnek megfelelően január 16-án, megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Haaninggal betartassuk a szerződést

– mondta Andersson.

Haaning tagadja, hogy bűntényt követett volna el, és ragaszkodik ahhoz, hogy ő műalkotást készített azzal, hogy eltette a pénzt.

Ez nem lopás, ez szerződésszegés és a szerződésszegés a mű része

– mondta. 

Ez kinyilatkoztatása annak, hogy kötelesek vagyunk megkérdőjelezni olyan struktúrákat, amelyeknek mi is részei vagyunk, ha ezek teljességgel ésszerűtlenek

– fejtette ki sajtóközleményében Haaning.