Csütörtökön kezdődik a Volkswagen négy egykori vezetőjének pere a németországi Braunschweigben a dízelbotrány kapcsán – írja a Bloomberg. A tárgyalás a botrány kirobbanása után kezdődik és megkíméli a menedzserekkel közösen vádolt egykori vezérigazgatót, a 74 éves Martin Winterkornt, akinek az ügyében annak megromlott egészségi állapota miatt elhalasztották a tárgyalást.

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / dpa Pool / dpa Picture-Alliance via AFP

A csalássorozatot a vállalatnak több mint 30 milliárd eurójába került, ám a menedzserek elleni vádemelésnek köszönhetően most talán elkerülhető lesz a vállalati bűncselekmények elintézése a felelős személyek számonkérése nélkül, amire oly sok példa volt a 2008-as jelzálogpiaci válságtól az amerikai opioid-járványig, melyek kivétel nélkül futni hagyták a döntéseket meghozó felsővezetőket.

A mostani eljárás kezdetét már kétszer halasztották el a koronavírus-járvány miatt és az ügyben szükséges meghallgatások könnyen akár 2023-ig húzódhatnak. Az egykori vezetőket csalás mellett adócsalással is vádolják, tekintve, hogy a hamis károsanyag-kibocsátási adatoknak köszönhetően az autók adókedvezményeket is kaptak.

Az ügy amerikai szálán a vállalat és az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) közötti kapcsolattartásért felelős mérnök, aki igyekezett eltussolni a botrány kirobbanását hét éves börtönbüntetést kapott, ám azt az esetében eljáró ügyész is elismerte, hogy az igazi bűnösök, a csalás megrendelői mindeddig megúszták a felelősségre vonást.