Pénz- és tőkepiac

Hét évet kapott a dízelbotrányért felelősségre vont Oliver Schmidt

A hatóságok megtévesztése, konspiráció és a környezetvédelmi szabályok megsértése miatt született ítélet a dízelügyben.

A maximális hétéves börtönbüntetést rótta ki a detroiti bíróság Oliver Schmidtre, a Volkswagen amerikai kutatás-fejlesztési központjának egykori mérnökére a dízelbotrányban játszott szerepe miatt. A hatóságok megtévesztése, konspiráció és a környezetvédelmi szabályok megsértése miatt bűnhődő Schmidt mellékbüntetésként 400 ezer dolláros bírságot is kapott. A mesterterv kidolgozásában, azaz a VW-dízelek emissziós értékeinek meghamisításában Schmidt ugyan közvetlenül nem vett részt, de az ügy eltussolásának megkísérlésével durván megsértette a levegőtisztaság-védelmi törvényt, s lerombolta a gyártók és a fogyasztók között kiépült bizalmi viszonyt, erre pedig Sean Cox bíró szerint Amerikában nincs mentség. Schmidt volt az összekötő kapocs a VW anyacége és az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) között, s már 2015 nyarán, hónapokkal a botrány kipattanása előtt figyelmeztette a várható következményekről Martin Winterkorn VW-vezérigazgatót.

Sean Cox elismerte, hogy ezzel az ítélettel az igazságszolgáltatás csak részeredményt ért el, a csalás megrendelői, gyakorlati megvalósítói, vagyis az igazi felelősök megbüntetése még hátravan: a posztjáról lemondatott Martin Winterkorn és társai megvádolásával máig adós a német ügyészség. A bíró szerint Schmidtnek a főnökei felé tanúsított opportunista magatartására az sem lehet magyarázat, hogy a magas képzettségű, tisztességes családból származó mérnök 170 ezer dolláros éves keresetével és egymillió dolláros vagyonával megbecsült dolgozónak számított a VW amerikai leányánál.

Mégis a félreértelmezett lojalitás vezethette arra, hogy főnökei helyett vásárra vigye a bőrét, perdöntő dokumentumokat semmisítsen meg, akadályozza az ügy feltárását, s beosztottjait is hazugságokra vegye rá a munkaadója számára eddig csak az Egyesült Államokban 21,3 milliárd dolláros kártérítés megfizetésével járó botrány kapcsán. Az eljárás során a 48 éves Schmidt a USA Today beszámolója szerint azt vallotta, hogy őt is megtévesztették, és főnöki utasításra cselekedett, de saját felelősségét elismerte az ügyben. Büntetésének letöltése után kiutasítják Amerikából. Schmidtet januárban vették őrizetbe Miamiban, ahová nyaralni érkezett a feleségével. A mérnök a botrány kirobbanását követően visszaköltözött Németországba – emlékeztet a The New York Times –, s mindenki számára rejtély, hogy miért vállalta a kockázatot és tért vissza az Egyesült Államokba.

VW VW-dízelbotrány
Kapcsolódó cikkek