Egyelőre nincs sürgető szükség a harmadik oltás beadására, fontosabb hogy azok kapják meg előbb a vakcinákat, akik még nincsenek beoltva — hívta fel a figyelmet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön közzétett jelentésében.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Az uniós testület szerint az uniós tagországoknak prioritásként kell kezelni oltási kampányaik előmozdítását, 

mivel az Európai Unióban minden harmadik felnőtt még mindig oltatlan.

A jelentés megjegyzi, hogy továbbra is alapvető fontosságú a fizikai távolságtartás, illetve ajánlott az arcmaszk használata a magasabb kockázatú helyeken, illetve létesítményekben.

Az ECDC rámutatott arra is, hogy a harmadik védőoltást, elsősorban azon személyek számára kell sürgetni, akik legyengült immunrendszerrel, vagy immunbetegséggel rendelkeznek. 

 Addig is a tagállamoknak fel kell készülniük oltási programjaik esetleges kiigazítására, amennyiben a vakcina hatékonyságának jelentős csökkenését észlelik egy vagy több népességcsoportban

— tette hozzá a jelentés.

Az Európai Bizottság a héten közölte, hogy az felnőtt polgárainak 70 százaléka teljes mértékben be van oltva.

A nemzeti oltottsági arányok eltérőek, Bulgária és Románia például rendkívül lassan halad oltási programjával. Stefan De Keersmaecker, a bizottság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az unióban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. A testület a közelmúltban szerződést kötött BioNTech-Pfizer oltóanyaggyártóval 1,8 milliárd további adag oltóanyagra 2021 és 2023 között, illetve a Modernával is további 150 millió vakcinára.