Kizárólag a védettségi igazolvány bemutatása után lehet beköltözni több egyetem kollégiumaiba, így azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet – tudta meg az Eduline.

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is azt javasolja a felsőoktatási intézményeknek, hogy

a kollégiumokat lehetőleg csak beoltott hallgatók használják, ugyanakkor az erre vonatkozó szabályokról az egyetemek, főiskolák saját hatáskörben dönthetnek.

Az ITM ajánlása többek között az oktatás normál munkarendjével, a külföldről érkező hallgatók elhelyezésével, karanténkötelezettségének teljesítésével, a termek és egyéb helyiségek fertőtlenítésével, a rendezvényekre vonatkozó szabályokkal is foglalkozik, a legtöbb hallgatót érintő rész azonban kétségkívül a kollégiumi beköltözésről szóló rövid megjegyzés.

Az ugyanis egyértelművé teszi, hogy a felsőoktatási intézményeknek lehetőségük van arra, hogy védettségi igazolványhoz kössék a kollégiumi beköltözést – ezzel gyakran élnek is az intézmények.

A Semmelweis Egyetem és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen kötelező a védettségi igazolvány a beköltözéshez. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem egyelőre nem köti oltáshoz a kollégiumi elhelyezést, a győri kollégiumban ugyanakkor a hallgatói vendégfogadás a járványügyi helyzet miatt nem engedélyezett.

Fotó: Shutterstock

Azonban a beköltözés után szigorodhatnak a szabályok, és nemcsak a kollégiumi életre, hanem az óralátogatásra vonatkozóan is. Az ELTE több karán már a maszkhasználatról és a jelenléti oktatás A és B héten történő lebonyolításáról is született már döntés.