Az Angliába és Észak-Írországba érkezők közel egyharmada sértette meg a karanténszabályokat. A BBC birtokába jutott adatok szerint március és május között több mint 300 ezer ügy került a hatóságok asztalára.

A brit kormány nem tudta megmondani, hányszor állapítottak meg tényleges szabályszegést, és hány olyan eset van, amikor nem tudták követni a illető mozgását.

A belügyminiszter közlése szerint a cél az, hogy minden olyan karanténba kényszerülő beutazót felkeressenek a szálláshelyén, otthonában, aki a gyanú szerint nem tartja be az elszigetelésre vonatkozó szabályokat.

Nick Thomas-Symonds munkaügyi miniszter szerint

a napvilágot látott adatok megerősítik legrosszabb félelmeinket a kormány laza határőrzési politikájával kapcsolatban.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az év elején a kormány új szabályokat vezetett a külföldről érkezők számára annak érdekében, hogy lassítsák a járvány terjedését és megakadályozzák az új mutánsok bejutását az országba.

  • A járványügyi szempontból veszélyes, vagyis vörös listára kerülő országokból érkezőknek azonnal egy szállodai szobába kell karanténba vonulniuk.
  • A közepes kockázatúnak minősített, vagyis a sárga listára kerülő államból érkezőknek pedig 10 napig kell elszigetelniük magukat és negatív Covid-tesztet kell bemutatniuk.

Idén március 17-e és május 31-e között több mint egymillió ember érkezett Angliába és Észak-Írországba sárga listás országból. Ebben az időszakban összesen 301 076 esetben értesítették a hatóságokat, hogy ellenőrizzék a karantén betartását. Mindeközben a fokozottan fertőzőképes delta-variáns gyorsan terjedt a szigeten.

Az oltás a kulcs

Eközben Boris Johnson brit miniszterelnök hamarosan bejelenti a pandémiával kapcsolatos téli intézkedéstervezetét, továbbá olyan jogkörtől is megfosztaná a kormányt, amivel korábban a járványhelyzet miatt ruházták fel a kabinetet – a cikk példaként említette az iskolák és egyes vállalkozások bezárását szükség esetén.

A kormányfő továbbra is az oltás fontosságára hívja fel a figyelmet a normális élethez való visszatérés kulcsaként. Továbbá tervet dolgoznak ki a harmadik, emlékeztető adag beadására, amelyet elsőként az idősebb korosztálynak ajánlanak.

A 12–15 évesek oltásáról továbbra sem született döntés.