Több ezren csatlakoztak pénteken Bécsben a globális klímasztrájk jegyében, a Fridays for Future nevű klímavédelmi mozgalom által meghirdetett tüntetéshez. 

A mozgalmat támogató zöld szervezetek, diákok és aktivisták világszerte – egyebek között Bécsben és több más osztrák nagyvárosban is – azért mennek utcára ezen a napon, hogy akciójukkal a politikusok, kormányok és a közvélemény figyelmét a klímaválságra irányítsák. 

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Úgy vélik, a politikai döntéshozók nem tesznek eleget a közelgő klímakatasztrófa megelőzésért, és ezzel veszélyeztetik a következő nemzedékek jövőjét. Az aktivisták fokozott klímavédelmi intézkedéseket sürgetnek, hogy a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás értelmében valóban sikerüljön a Föld felmelegedését 1,5 Celsius-fokkal csökkenteni. 

Renate Anderl, az Osztrák Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetének (AK) elnöke támogatásáról biztosította a környezetvédelmi aktivistákat. Az idei nyár természeti katasztrófái megmutatták, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, és igenis oda kell figyelni a jövőjüket féltő fiatalok hangjára, mert ha ma nem cselekszünk, valóban késő lesz – jelentette ki. 

A bécsi megmozduláson – mely hangos, de atrocitásoktól mentes volt – a rendőrség adatai szerint 5500-an, míg a szervezők becslése szerint 15-20 ezren vettek részt, többek között a jól ismert környezetvédelmi NGO-k, a szakszervezetek és a Vöröskereszt képviselői, valamint diákok ezrei. 

2019 óta tüntetnek világszerte a környezetvédők a klímavédelem jegyében. A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) mozgalmat Greta Thunberg tette globálisan népszerűvé. 

A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát. Azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Thunberg idén a berlini demonstráción szólalt fel.