A környezettudatos életmód manapság az élet minden területére kiterjed, olyan aspektusokra is, mint például a szexuális élet. Ennek köszönhető az is, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a webes keresések száma olyan fenntartható termékekre, mint például a vegán kondom vagy a hulladékmentes fogamzásgátlás írja a BBC.

Az ENSZ Népesedési Alapjának becslése szerint körülbelül 10 milliárd gumióvszert gyártanak le évente, melynek nagy része mind a szeméttelepeken köt ki.

Ennek oka az, hogy nem újrahasznosíthatóak, mivel a legtöbbjük szintetikus latexből készül, és különböző adalékanyagokat és kemikáliákat is tartalmaznak.

A római kor óta közkedvelt, báránybőrből készült óvszerek tekinthetők az egyetlen biológiailag lebomló választásnak, azonban ez sem a legkörnyezetbarátabb megoldás, és a szexuális úton terjedő betegségek ellen sem véd. Sok síkosítógél szintén nem környezetbarát, mivel legtöbbjük kőolaj-származékot tartalmaz. Ennek alternatívájaként ma már elterjedtek a vízalapú és természetes összetevőkből készült termékek.

Dr Tessa Commers, aki a szexuális egészség témakörében készít TikTok videókat, több mint egy millió követővel rendelkezik. Legnépszerűbb videóját, melyben a kukoricakeményítőből és vízből készült, otthon elkészíthető síkosítógél receptjét mutatja be, közel 8 millióan tekintették meg. 

Fotó: Shutterstock

Lauren Singer, New York-i influenszer, aki a zero waste mozgalom egyik éllovasa, 2012 óta befőttes üvegben gyűjti azt a hulladékmennyiséget, melyet nem tud újrahasznosítani.

A zero waste életmód középpontjában az áll, hogy lehetőleg minél kevesebb olyan szemetet termeljünk, mely nem újrahasznosítható.

Singer úgy véli, hogy a cégek felelősek azért, hogy termékeiket minél környezetbarátabb csomagolásba bújtassák. Azonban Lauren is elismeri, hogy a szexuális életet illetően mérlegelni kell a prioritásokat.

Nem a hulladékmentességnek kell az elsődleges szempontnak lennie, ha a kondomhasználatról vagy a fogamzásgátló tabletta szedéséről van szó. A legfontosabb a partner és saját magad védelme

mondta Singer. 

Dr Adenike Akinsemolu fenntarthatósági szakértő is egyetért Singerrel: 

Akár környezetbarát termékekről van szó, akár nem, hosszú távon a biztonságos szexuális élet jelenti a legfenntarthatóbb megoldást

tette hozzá Akinsemolu.

Egy másik megkerülhetetlen szempont a szexuális életet és a környezetvédelem kapcsolatát illetően a gyermekvállalás kérdése.

Egy 2017-ben készült felmérés szerint autómentes életmóddal 2,3 tonna, míg a növényi alapú táplálkozással 0,8 tonna szén-dioxidot lehet évente megtakarítani. Ezzel összevetve, a fejlett világban 58,6 tonna károsanyagkibocsátás spórolható meg azzal, ha amellett dönt valaki, hogy nem vállal gyermeket. Néhány befolyásos híresség is fenntartással beszélt a gyermekvállalásról. Harry herceg szintén klímavédelmi okokra hivatkozva 2019-ben úgy nyilatkozott a Vogue-nak, hogy legfeljebb két gyermeket vállalnak Megán sussexi hercegnével. 

A születési arány csökkenő tendenciát mutatnak szerte a világban. Az évtizedek óta tartó trend azonban nem írható kizárólag a klímaváltozás számlájára. 

Egy idén készült, brit kutatók által végzett közvélemény-kutatás sötét képet festett a jövőt illetően, ugyanis a megkérdezett fiatal felnőttek 75 százaléka ódzkodott a gyermkekvállalástól, ennek okaként valamennyi válaszadó a klímaváltozást jelölte meg.