Kisida Fumio, Japán új miniszterelnöke az első politikai beszédében pénteken azt mondta, hogy "új kapitalizmussal" állítaná helyre a japán gazdaságot, és a növekedésből a középosztály megerősítését finanszírozná.

Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

A parlament alsóházában beszélve a japán kormányfő a szigetország biztonsági stratégiájának átfogó felülvizsgálatát is kilátásba helyezte.

Kisida úgy véli, csak akkor lehet fenntartani a növekedést, ha megfelelően osztják el annak gyümölcseit. 

A miniszterelnök kiemelte, hogy a neoliberális gazdaságpolitika csak mélyítette a szakadékot szegények és gazdagok között.

A japán miniszterelnök azt tervezi, hogy kormánya olyan vezető ágazatokba fog befektetni, mint a mesterséges intelligencia, és mindent megtesz azért, hogy a technológiai fejlesztések ne kerüljenek tengerentúli versenytársai birtokába.

A kormányfő megjegyezte, hogy a kabinet radikális pénzügyi könnyítésekkel és a fiskális kiadások növelésével fog küzdeni a defláció ellen. 

A miniszterelnök adókedvezményeket ígért azoknak a cégeknek, amelyek emelik alkalmazottaik bérét.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Kisida azt ígérte, hogy a kormány megfelelő készleteket tárol majd az emlékeztető oltásokból és a gyógyszerekből, valamint olyan törvényeket készít elő, amelyekkel a jövőbeli hullámok esetén könnyebb lesz a korlátozó intézkedések bevezetése és a szükséges egészségügyi források előteremtése. Kisida egyúttal azt ígérte, hogy a kormány készpénzzel segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalatokat, családokat és embereket.

Beszéde alatt a miniszterelnök végig a kommunikáció, az empátia és a bizalom fontosságát hangsúlyozta, legyen szó az országon belüli vagy az országok közötti kapcsolatokról.

Jelezte, hogy kül- és biztonságpolitikáját Japán békéjének és stabilitásának biztosítása fogja vezérelni.

Miközben az országot körülvevő biztonsági környezet egyre durvább, eltökéltem fogok védelmezni területünket, területi vizeinket, légterünket, valamint az emberek életét és tulajdonát

 — mondta Kisida a parlamentnek.

Japán számára Kína terjeszkedő befolyása és az észak-koreai nukleáris program jelenti a legnagyobb kihívást.

Az új kormányfő emiatt a nemzetbiztonsági stratégia felülvizsgálatát, illetve a parti őrség és a rakétavédelmi rendszerek megerősítését tűzte ki célul. Jelezte, hogy Japán és az Egyesült Államok szövetsége továbbra is országa külpolitikájának tengelye, az indiai- és csendes-óceáni térség, valamint a világ békéjének és jólétének záloga.

Kisida elmondta, hogy szeretne kiegyensúlyozott viszonyt ápolni Kínával, de ha kell, fel fog szólalni annak egyoldalú és kényszeren alapuló térségbeli tevékenysége ellen.

Kína egyre erősebben próbálja érvényre juttatni területi követeléseit a Dél-kínai-tengeren, ahol több mesterséges szigetet hozott létre annak érdekében, hogy katonai bázist alakítson ki rajtuk. Peking az elmúlt időszakban az önálló kormányzattal bíró Tajvan környékén is fokozta katonai tevékenységét. 

A japán miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az észak-koreai nukleáris programot. Egyúttal megjegyezte azt is, hogy kész találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, hogy normalizálják a két ország viszonyát.

A 64 éves Kisida, Japán 100. kormányfője hétfőn vette át a miniszterelnöki tisztséget, miután kinevezték a kormányzó Liberális Demokrata Párt élére. Korábban külügyminiszter volt.