Nem késlekedett sokáig Joe Biden, hogy felvegye a kapcsolatot az új japán miniszterelnökkel, Kisida Fumióval, a két vezető telefonon egyeztetett többek között biztonsági kérdésekről is.

Fotó: Carl Court / MTI/EPA

A Fehér Ház közleménye kiemelte a két ország közti szövetséget, valamint hangsúlyozta a béke, a biztonság és a stabilitás fontosságát az ázsiai–csendes-óceáni térségben, melynek a két ország együttműködése az egyik sarokköve. Biden továbbá arról is biztosította Kisidát, hogy Washington támogatja Tokiót ama erőfeszítésében, hogy kiszabadítsa a hetvenes és nyolcvanas években Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárokat.

Kisida újságíróknak a tárgyalás kapcsán elmondta, hogy 

Biden szerint az Egyesült Államok kész védelmet nyújtani Japánnak, 

s példaként említette a japán fennhatóság alatt álló Szenkaku-szigeteket (kínaiul Tiaojü), amelyeket Kína is magának követel, és melyek közelében a kínai parti őrség rendszeresen megjelenik Japán tiltakozása ellenére.

A frissen megválasztott miniszterelnök azt is közölte, hogy megállapodtak Bidennel a Kínát és Észak-Koreát érintő kérdésekben, valamint az éghajlatváltozás és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is.

Egy korábbi közleményben Biden már jelezte, várja az együttműködést az új japán miniszterelnökkel, valamint méltatta annak elődjét, Szuga Josihidét is, akinek megköszönte a hivatali ideje során az amerikai–japán szövetség megszilárdításáért tett erőfeszítéseit.