A világ lakosságának kevesebb mint fele kapta meg eddig az oltás mindkét dózisát, miközben a koronavírus halálos áldozatainak száma szombatra meghaladta az ötmilliót a világon, az Egyesült Államokban pedig a 700 ezret a Reuters hírügynökség saját adatai és összegzése szerint.

A halálesetek száma továbbra is jelentősen nő a delta vírusvariáns miatt, és főleg a beoltatlanok körében.

Fotó: Shutterstock

A világ lakóinak kevesebb mint fele kapta meg eddig mindkét oltást a koronavírus ellen az Our World in Data című honlap szerint.

A föld lakosságának 45,4 százaléka vett fel legalább egy adag vakcinát. 6,27 milliárd dózist adtak be világszerte, és most 27,97 milliót oltást hajtanak végre naponta.

A járvány kezdete után több mint egy év alatt halt meg az első 2,5 millió ember az ötmillió áldozatból, a második 2,5 millió 236 nap alatt a Reuters számítása alapján. 

A halálesetek több mint fele gördülő hétnapos átlagban az Egyesült Államokban, Oroszországban, Brazíliában, Mexikóban és Indiában történt.

Továbbra is az Egyesült Államokban történik a legtöbb megfertőződés és a legtöbb haláleset: a világadat 19, illetve 14 százaléka. Az országban az elmúlt héten naponta átlagosan több mint kétezer ember halt bele a betegségbe, ami az ottani januári csúcspont 60 százaléka, és naponta több mint 10 ezer új megfertőződés van. Az amerikai lakosság 56 százaléka már teljesen be van oltva, és folyik a harmadik, emlékeztető adagok beadása az időseknek, betegeknek és a fertőzésnek erősen kitetteknek.