Már Amerikában is füstölhetnek e-cigivel a dohányosok – írta meg a New York Times.

Fotó: GUILLEM SARTORIO / AFP

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) kedden először engedélyezte egy e-cigarettákat gyártó cégnek termékei forgalmazását az Egyesült Államokban. Az e-cigik ügye évtizedek óta nem tapasztalt vitákat váltott ki az USA-ban, ezekben hozott jelentős fordulatot, hogy a Vuse elektromos cigarettái megjelenthetnek a piacon.

A hivatal szerint az e-cigik segítséget nyújthatnak a hagyományos dohánytermékekről leszokni vágyóknak, ennek pozitív hozadékai pedig meghaladják annak kockázatát, hogy a fiatalabb generáció rákap az újdonságra.

A rendelkezésre álló adatok szerint az engedélyezett termékek füstje a hagyományos cigarettákénál sokkal kevésbé mérgező

– írta az FDA a döntést bejelentő közleményében.

A vízválasztó határozat más e-cigi-gyártók előtt is megnyithatja az utat. Ők az elmúlt több mint egy évben kivártak: bár a termékeik jelentős része már piacra került, hivatalos jóváhagyást még nem kaptak, mert a felügyelet az elektromos cigaretták közegészségre gyakorolt hatását vizsgálta.

Ugyanakkor sokan ellenzik a döntést. Például Erika Sward, az Amerikai Tüdőszövetség nemzeti érdekképviseletének alelnöke, aki szerint az engedélyezés életveszélyes a fiatalokra nézve.

Amerikában először a kétezres évek elején jelentek meg az elektromos cigaretták, amelyekről azt mondták, hogy rákkeltő anyagok nélkül nyújtják a dohányzás élvezetét. Az Egyesült Államokban évente több mint 400 000 a dohányzással összefüggésbe hozható halálesetek száma.

A dohányzás világszerte 1 milliárdnál is több embert érint, hazánkban pedig körülbelül 2 millióan lehetnek érintettek. Tanulmányok szerint a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Európában jelenleg csaknem 100 milliárd eurós költséget okoz az egészségügynek évente.

Az e-cigik ügyének rendezése után az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet a hagyományos cigaretták nikotintartalmának csökkentését tűzte ki célul. Azt, hogy erre megpróbálják rákényszeríteni a dohánytermékek gyártóit, már a 2017 júliusában közzétett stratégiájukba is belefoglalták. Ezenkívül a mentolos cigaretták forgalomból való kivonásán is dolgoznak. A gyártók ellenzik ezeket a lépéseket.