Megkezdődött csütörtökön a 100 éves Josef S. pere, akit az SS kötelékében eltöltött ideje miatt helyeztek vád alá – írja a Reuters. Az egykori őr a sachsenhauseni koncentrációs táborban volt szolgálatban, így az ügyészek szerint 3518 ember halálában játszott szerepet.

Fotó: Tobias Schwarz / AFP

A férfi hajlott kora és rossz egészsége miatt a tárgyalások csupán naponta két és fél óráig tarthatnak.

Sachsenhausen elsősorban a politikai foglyok számára kialakított tábor volt, de szovjet hadifoglyok és zsidók is voltak a táborban, ahol sokakat Zyklon-B segítségével gyilkoltak meg.

A tárgyaláson a tábor egykori áldozatainak családjai is megjelentek és az ügyészek Josef S. kegyetlen és alattomos gyilkosságokban való részvétellel vádolják, amiért részt vett a táborban uralkodó körülmények létrehozásában és fenntartásában.

Az utóbbi időben több esetben is emberiség elleni bűnökre hivatkozva emeltek vádat több egykori koncentrációs tábori őr ellen, míg a múlt héten az egyik tábor egykori titkárnője pere kezdetének napján, 96 évesen próbált megszökni, de pár órán belül elfogták.

A pereknek egy 2011-es bírósági ítélet ágyazott meg, ami szerint azok is felelősek, akik közreműködtek a háborús bűnökben, nem csak a végrehajtók. Igaz, mire ez a döntés megszületett, a bűnösök nagy része már nem élt.

Az 1936-ban létrehozott Sachsenhausen az egyik első volt a náci koncentrációs táborok közül, és az őrök képzésére is szolgált.