A Stutthoff náci koncentrációs tábor egykori titkárnőjének, a 96 éves Irmgard Furchnernek 11000 gyilkosságban való bűnrészesség vádjával kellett volna a fiatalkorúak speciális bírósága elé állni, mivel az események idején még kiskorú volt – közölte a BBC.

Fotó: Markus Schreiber / DPA / AFP

A tárgyalások megkezdése előtt az idős hölgy azonban kereket oldott, és elmenekült a Quickbornban található idősek otthonából.

Furchner Hamburg külvárosába utazott, pedig a Hamburgtól egy órányi autóútra található Itzehoe városában kellett volna bíróság elé állnia.

A náci túlélőket és a halottak hozzátartozóit képviselő csoport felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a nőnek sikerült megszöknie.

Hihetetlenül megveti a jogállamiságot és a túlélőket

– írta közleményében a Nemzetközi Auschwitz Bizottság.

A 96 éves egykori titkárnő tárgyalását október 19-re elnapolták.

Irmgard Furchner gépírónőként dolgozott Paul-Werner Hoppe stutthofi táborparancsnok irodájában, a Lengyelországi Gdansk város közelében, amelyet akkoriban a náci Németország megszállt, és Danzig néven ismerték. A háború 1945-ös befejezése előtt két évig állítólag kulcsfontosságú részleteket tudott a koncentrációs táborban történtekről. Hoppe 1954-es tárgyalásán elárulta, hogy a férfi üzeneteket diktált neki, de akkor azt állította, hogy semmit sem tudott a náci gyilkosságokról.

A kegyetlen körülményekről hírhedt Stutthofban csaknem 100 000 embert tartottak fogva, és a becslések szerint 65 000-en haltak meg.