Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentései szerint 

míg egy hónappal korábban Budapestet leszámítva zöld színnel jelölték Magyarország régióit, addig csütörtökön már a fővárost és két régiót pirossal, míg a többit narancssárgával jelölték 

– vette észre a HVG.hu.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az ECDC minden héten csütörtökön térképen adja ki az tagállamaiban aktuális koronavírus-helyzetet.

 A térkép azokon az adatokon alapul, melyeket a tagállamok jelentenek az ECDC-nek, ez alapján négy kategóriába osztják a különböző régiókat: zöld, narancssárga, piros vagy sötétpiros.

  • Narancssárga akkor lesz egy régió, ha 100 ezer lakosra kevesebb mint 50 új fertőzött jut, de akkor is, ha a 100 ezer lakosra jutott új fertőzöttek száma 50 vagy több, de kevesebb, mint 75, és a pozitív tesztek aránya 1 százalék vagy több. Abban az esetben is ez a kategória az érvényes, ha az új fertőzöttek száma 75 és 200 között alakul 100 ezer lakosra és a pozitív tesztek aránya kevesebb, mint 4 százalék.
  • Piros jelzést akkor kap egy régió, ha 100 ezer lakosra 75–200 fertőzött jut és a pozitív tesztek aránya kevesebb, mint 4 százalék, vagy ha a 100 ezer lakosra jutott új fertőzöttek száma 200–499 között van.

A legfrissebb adatok szerint 774 az új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 827 410 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 16 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 275 főre emelkedett.