Az Egyesült Államok több mint három év után újra nyilvánosságra hozta nukleáris robbanófejeinek számát: 

az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint kedden közzétett adatai alapján a washingtoni kormány 3750 atomtöltetű robbanófejjel rendelkezett 2020. szeptember 30-án.

Fotó: Shutterstock

Ez 88 százalékkal kevesebb, mint amennyit 1967-ben, a hidegháborús fegyverkezés csúcsán birtokolt. Az Egyesült Államok akkor 31 255 nukleáris robbanófejjel rendelkezett. 

Washingtonnak 2019-ben 3805, 2018-ban pedig 3785 nukleáris robbanófej volt a birtokában, míg 2003-ban még valamivel több mint tízezer ilyen fegyverrel rendelkezett. 

Az amerikai hatóságok legutóbb 2018 márciusában hozták nyilvánosságra a számokat. A 2017 szeptemberére vonatkozó adatok szerint 3822 nukleáris robbanófej volt az Egyesült Államok tulajdonában. A több mint hároméves szünet oka az volt, hogy Donald Trump előző amerikai elnök megtiltotta az adatok közzétételét. 

Joe Biden amerikai elnök kormányzata jövő év elején fejezi be az Egyesült Államok nukleáris fegyverekre vonatkozó politikájának felülvizsgálatát. Biden támogatja a tömegpusztító fegyverek fokozatos felszámolását, és szeretné újraindítani a Trump alatt zátonyra futott fegyverzetellenőrzési tárgyalásokat Oroszországgal. 

Trump 2015-ben felmondta az iráni atomalkut, kiléptette az Egyesült Államokat a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolását célzó, Oroszországgal kötött INF-szerződésből, és hagyta volna lejárni a stratégiai fegyverek csökkentésének érdekében létrehozott Új START Szerződést is. 

Utódja, Joe Biden egyik első lépése az volt, hogy felajánlotta az Új START meghosszabbítását öt évvel, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök gyorsan el is fogadott. Biden június 16-án találkozott Putyinnal Genfben, ahol megegyeztek arról, hogy stratégiai párbeszédet kezdenek a fegyverzetellenőrzésről. Ennek első fordulóját július 28-án, a másodikat szeptember 30-án tartották.