Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) programot indít, hogy a szegényebb országok tisztességes hozzáférést kapjanak a koronavírus elleni vakcinákhoz, tesztekhez és kezelésekhez – számolt be a Reuters.

A gyógyszereket az enyhe tünetekkel rendelkező betegeknek is biztosítanák, darabokként mindössze 10 dollárért (kicsivel több mint háromezer forint), előreláthatólag a Merck & Co (MRK.N) kísérleti tablettája lesz az egyik készítmény, amelyet eljuttatnának a betegekhez.

A WHO dokumentumai alapján a védekezéshez szükséges eszközöket jövő szeptemberig el kell juttatni az arra rászorulóknak és ehhez az ACT akcelerátornak is szerepet kell vállalnia.

A program értelmében mintegy egymilliárd tesztet juttatnának el a szegényebb nemzetekhez, a világszerte 120 millió beteg kezeléséhez szükséges gyógyszereket biztosítanának az elkövetkező 12 hónapban becsült mintegy 200 millió új esetből.

Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A tervek rávilágítanak arra, hogy a WHO hogyan akarja viszonylag alacsony áron beszerezni a gyógyszer- és tesztkészleteket, miután a gazdag nemzetek a világ készleteinek jelentős részét magukénak tudják, és így a világ legszegényebb országai kevés vakcinát szerezhettek be.

A Covid elleni globális védekezést segítő ACT akcelerátor szóvivője elmondta, az október 13-án kelt dokumentum még egyeztetés alatt álló tervezet, és nem kommentálják a tartalmát, mielőtt véglegesítik. A dokumentumot elküldik a globális vezetőknek is a G20 -as csúcstalálkozó előtt, a hónap végén.

A Merck & Co gyógyszerének az ára nagyon alacsony összehasonlítva 700 dolláros (több mint 21 ezer forint) oltásokhoz képest, amelyeket az Egyesült Államokban alkalmaznak. 

A Harvard Egyetem tanulmánya szerint azonban a molnupiravir körülbelül 20 dollárba (több mint 6100 forint) kerülhet, ha generikus gyógyszergyártók állítják elő, az ár pedig 7,7 dollárra (több mint 2300 forint) csökkenhet az optimalizált gyártás mellett. A Merck & Co. jelenleg nyolc indiai generikus gyógyszergyártóval rendelkezik licencszerződéssel.

A WHO dokumentuma szerint a későbbiekben várhatóan nagyobb mennyiségű új szájon át bevehető gyógyszert is kapnak az enyhe tüneteket produkáló betegek. További 4,3 millió újrafelhasználónak, kritikus állapotú beteg kezelésére várhatóan 28 dolláros (több mint 8600 forint) áron is megvásárolható lenne a vírus elleni gyógyszer– olvasható a dokumentumban, konkrét gyógyszerek megnevezése nélkül.