Az emberkereskedelem elleni küzdelem lehetőségeit kutatják a Pécsi Tudományegyetem (PTE) jogi karán a jövőben egy magyar-holland együttműködés keretében közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

Az egyetem jogi kara a holland rendőrséggel, Hollandia budapesti nagykövetségével és Magyarország hágai nagykövetségével közösen létesít új kutatóközpontot; 

az erről szóló szándéknyilatkozatot csütörtökön írták alá a felek Pécsen.

Fotó: Shutterstock

A kutatóközpontban a tervek szerint az emberkereskedelem elleni küzdelem európai uniós és nemzetközi jogi összefüggéseit vizsgálják majd a szakemberek.

Mohay Ágostont, a jogi kar dékánhelyettesét, a projekt vezetőjét idézve kiemelték, hogy az emberkereskedelem ellen hatékonyan fellépni csak annak nemzetközi dimenzióját is figyelembe véve lehet. A szakember reményét fejezte ki, hogy a kutatóközpont eredményei elméleti és gyakorlati szakemberek számára is hasznosak lesznek majd.

Idézték a közleményben a holland rendőrséget képviselő Jorn van Rijt, a kutatási együttműködés kezdeményezőjét is, aki szerint nemzetközi projektek, valamint uniós bel- és igazságügyi joganyagkutatásának terén komoly előzményeket tud felmutatni a PTE jogi kara,  az új központ az oktatás, a kutatás és a bűnüldözés számára fontos eredmények elérését szolgálja.

Az emberkereskedelem akkora üzlet, mint a drog- vagy a fegyverkereskedelem 

 – nyilatkozta korábban a VG.hu-nak De Coll Ágnes. A Baptista Szeretetszolgálat programvezetője egyike lett annak a világ minden tájáról származó kitüntetettnek, akit elismertek az emberkereskedelem elleni küzdelemben. Lapunknak elmondta azt is, az emberkereskedelem bűncselekményét a legtöbb országban hasonlóan értelmezik, viszont Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban szélesebb mozgásteret biztosítanak a bűnügyek felderítésére, hasonlóan a magyar szabályozással.