A cseppfertőzéssel terjedő légúti megbetegedések klasszikusan a késő őszi időszak szezonális betegségei, köszönhetően például az iskolakezdésnek és annak, hogy az időjárás miatt több időt töltünk beltérben, összezárva. Tavaly a Covid-19 járvány őszi hulláma is erre az időszakra esett, amit szigorú járványügyi intézkedések követtek országszerte: kötelező maszkviselés, távolságtartás, fertőtlenítés. A lépések nem várt hozományaként a klasszikus őszi betegségek is visszaszorultak: az influenzás megbetegedések száma például mintegy felére esett.

Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

Szakértők azonban arra számítanak, hogy az idei őszi szezon már jobban hasonlítani fog a Covid előtti évekre az influenzaszerű megbetegedések szempontjából. Miután a felnőtt magyar lakosság nagy része már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, idén ősszel már nem vezettek be olyan szigorú korlátozásokat, mint tavaly, és az emberek is kevésbé követik az olyan fertőzésvédelmi ajánlásokat, mint a maszkviselés vagy a távolságtartás. Ezek hiányában könnyebben terjednek az egyéb, cseppfertőzéssel fertőző kórokozók, amelyek ellen a Covid-oltások nem nyújtanak védelmet. A helyzetet tetézi, hogy tavaly sokan nem estek át a természetes ráfertőződésen, ezért (ha nem vettek fel influenzaoltást) kevésbé védettek az influenza-vírusok mutációival szemben, mint korábban.

A Dokio online tünetellenőrző alkalmazásának adatai jól mutatják az újra beköszöntő megfázás- és influenzaszezont. A korábbi hónapokban a legtöbb keresés emésztőrendszeri betegségek tüneteire (gyomorfájás, hányinger, puffadás) vonatkozott. Ezek száma ősszel jelentősen visszaesett, míg más egészségügyi területekhez (fogászati, urológiai, szemészeti stb.) tartozó tüneteknél nincs jelentős változás a két évszak között.

A nyári hónapokhoz képest 46 százalékkal többen adták meg tünetként a fejfájást, 67 százalékkal többen panaszkodtak orrdugulásra, és 75 százalékkal többen tüsszögésre. Ezek a légúti tünetek a koronavírus-fertőzésre (beleértve a vírus új mutációit) kevésbé jellemzők, mint az influenzára vagy egyéb, vírus vagy baktérium okozta cseppfertőzéses betegségekre. Ezzel párhuzamosan azonban jelentősen nőtt a köhögésre (75 százalékkal több), a mellkasi fájdalomra (+17 százalék) és a légzési nehézségre (+25 százalék) keresők száma. Utóbbi kettőt érdemes komolyan venni, hiszen magas lázzal társulva tüdőgyulladásra – a Covid-betegség egyik legveszélyesebb szövődményére – is utalhat.

Az elmúlt hetekben, a viszonylag magas átoltottság ellenére Magyarországon is növekedett a koronavírusos esetek száma. Érdemes tehát egyes influenzaszerű tünetek – különösen a láz, köhögés, szaglás és ízlelés elvesztése, valamint nehéz légzés – esetén PCR- vagy antigén-tesztet elvégeztetni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy esetleg Covid-fertőzés áll-e fenn.