Folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy strandfejlesztési programja. Újabb 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból fejleszthetők tovább a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó, valamint a Duna és a Tisza mentén lévő szabadvizű strandok.

Fotó: Varga György / MTI

A pályázati felhívások tervezetei már nyilvánosak, elérhetők a kisfaludyprogram.hu oldalon. Pályázatot benyújtani csak később lehet, ennek pontos időpontjáról szintén ezen a honlapon, valamint közleményben ad majd tájékoztatást a kiíró.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben indította el a Kisfaludy strandfejlesztési programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi strand megújuljon. A több lépésben megvalósuló fejlesztések eredményeként országszerte európai színvonalú, azonos szolgáltatási minőséget biztosító, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják a látogatókat. 

A támogatássorozat első 4 ütemében 12 milliárd forintos támogatással kelt új életre 114 strand. 

A strandfejlesztés következő ütemében a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, valamint a Duna és a Tisza mentén mintegy 100 projekt nyerhet majd el újabb fejlesztési forrásokat.

A fejlesztéseknél kiemelt cél lesz, hogy azok elsősorban a részleges akadálymentesítést, valamint család- és látogatóbarát szolgáltatási infrastruktúra kialakítását helyezzék a középpontba. A megvalósítandó beruházások során továbbra is szem előtt kell tartani az alapszolgáltatások minőségének emelését, így többek között a vizesblokkok és az öltözőkabinok megújítását, a vízbe jutás feltételeinek javítását, az egységes arculati elemek használatával koherens tájékoztató és vendégirányító rendszerek kialakítását az akadálymentesítés jegyében. Szintén támogatható lesz majd a zöld felületek megújítása és bővítése, az ingyenes wifi kiépítése, akárcsak az árnyékolók és utcabútorok telepítése.