Az Egyesült Államok több mint 17 millió adag Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinát adományoz az Afrikai Uniónak – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, amikor találkozott Uhuru Kenyatta kenyai elnökkel a Fehér Házban.

Fotó: NurPhoto via AFP

„Büszkén jelentem ma be, hogy történelmi jelentőségű egyszeri adományként további 17 millió Johnson & Johnson vakcinát adományozunk az Afrikai Uniónak, és az év végéig még többet fogunk küldeni Kenyába” – fogalmazott Biden. 

Az adminisztráció egyik magas rangú tisztviselője arról számolt be, hogy a szérumokat a következő hetekben juttatják el az Afrikai Unióhoz, ez kiegészíti azt az 50 millió adagot, amelyet az Egyesült Államok korábban adományozott az 55 afrikai országot tagjai között tudó szervezetnek. Az USA által korábban az Afrikai Uniónak küldött 50 millió vakcinaadagból 2,8 millió került Kenyába. A tisztviselő hozzátette: a Johnson & Johnson oltóanyaga – főleg a rugalmas tárolási és szállítási lehetőségeknek köszönhetően – nagyon népszerű Afrikában, és óriási a kereslet iránta. 

A kenyai elnök megköszönte Bidennek, hogy segített Kenyának és más afrikai országoknak hozzájutni a vakcinákhoz. Kenyatta az első afrikai vezető, akit Biden elnöksége alatt fogadott a Fehér Házban. 

Afrika a hivatalos adatok szerint elmarad a világ nagy részétől a beoltott emberek számát tekintve. Mindössze kilenc ország teljesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon célját, hogy a lakosság legalább 10 százalékát oltsák be szeptember végéig.