India, Kína és Oroszország külügyminiszterei aggodalmukat fejezték ki pénteken az afganisztáni humanitárius helyzet romlása és a térségben zajló kábítószerkereskedelem miatt.

A három külügyminiszter, az indiai Szubrahmanjam Dzsaishankar, az orosz Szergej Lavrov és a kínai Bang Ji virtuális találkozón vett részt és azt követő közleményükben szólítottak fel azonnali humanitárius segítségre.

Felszólították továbbá a tálib vezetést, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ Afganisztánra vonatkozó határozatait és a világszervezet szerepét az országban. Mindemellett határozott fellépést ígértek a térségben dúló kábítószercsempészet ellen is, ez ugyanis nem csupán a régió biztonságát és stabilitását fenyegeti, hanem a terroristák egyik bevételforrása is.

Fotó: BULENT KILIC / AFP

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) november 16-án Bécsben ismertetett jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy emelkedett Afganisztánban az ópiumtermelés, illetve a 2021 augusztusa óta tartó bizonytalanság felhajtotta a heroin alapanyagának az árát. Az országban megjelent a metamfetamin termelés is és régóta fontos eleme az ország kábítószertermelésének a kannabisz gyantájából előállított hasis is.

Afganisztán a világ legnagyobb ópium-, illetve herointermelő országa. A dél-ázsiai államban augusztus közepén hatalomra jutott radikális iszlamista tálibok egyik jelentős bevételi forrása a mák termesztése, amelyből ópiumot, illetve heroint is előállítanak.

Az UNODC szerint az idén mintegy 2,7 milliárd dollár értékben értékesítettek ópiumot. Az afgán gazdaság teljesítményének mintegy tizedét teszi ki az ópiumkereskedelem.