Nemzetközi gazdaság

Újabb segélyt küld Afganisztánnak az EU – élelemhiány van

Újabb 61 millió eurós segélyt küld Afganisztánnak az EU, miután idén korábban már 94 millió eurót küldtek humanitárius segélyként.

Az 61 millió euró (nagyjából 24,4 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt bocsát az afganisztáni emberek és a szomszédos Pakisztánban élő afgán menekültek szükségleteinek kielégítésére – jelentette be kedden az Európai Bizottság. A közlemény szerint mivel az afganisztáni humanitárius helyzet továbbra is komoly aggodalomra ad okot, az uniós támogatás segíteni fog az élelmiszerválság kezelésében közép-keleti országban, ahol a lakosság csaknem fele élelemhiányban szenved.

Euro,Coin,With,National,Flag,Of,Afghanistan,On,The,Euroeuro coin with national flag of afghanistan on the euro money banknotes background. finance concept
Fotó: Shutterstock

Az új finanszírozás egyéb szükségletek kielégítésére is szolgál majd, köztük menedék, védelem, élelmezés, egészségügyi, illetve víz- és higiéniai ellátás biztosítására, különösen az októberben az ország nyugati részét sújtó földrengések sorozata által sújtott lakosság számára. Hozzátették, hogy a támogatásból 60 millió eurót különítettek el az Afganisztánban, valamint további 1 millió eurót a Pakisztánban működő humanitárius szervezetek munkájára. A finanszírozás az Afganisztánba visszatérő afgán menekülteket és a befogadó közösségeket is támogatja.

A kedden megítélt segély az idén Afganisztánnak már kiutalt közel 94 millió eurós humanitárius segélyen felül érkezik az országba, beleértve a közelmúltbeli földrengések után jóváhagyott 4,5 millió eurós csomagot.

Az Európai Unió afganisztáni humanitárius segélyeit kizárólag a helyszínen működő humanitárius partnereken keresztül továbbítják. Az EU 2021 óta humanitárius légihidat működtet Kabulba, amelynek célja a természet és ember okozta katasztrófákra adott humanitárius válaszlépések hiányosságainak pótlása. Október elejéig 31 uniós segélyt szállító járat ért földet Afganisztánban, a repülőgépek több mint 1340 tonna eszközt szállítottak.

A Herát régiót októberben sújtó, több ezer ember halálát okozó földrengéseket követően az EU egy második humanitárius légihidat is létrehozott. Az első járat október 30-án szállt le Herátban, és 92 tonna alapvető készletet szállított, köztük sátrakat és egyéb, a tél átvészeléséhez szükséges eszközöket az EU Dubajban tárolt készleteiből. A tervek szerint még november elején érkezik egy második járat a dél-olaszországi Brindisiből, fedélzetén 95 tonna egészségügyi rakománnyal és egyéb eszközökkel.

Az afgán devizának nem volt párja az elmúlt hónapokban

Az idei harmadik negyedévben az afghani volt a legjobban teljesítő deviza világszerte.

 

 

humanitárius légihíd földrengés Afganisztán Európai Unió
Kapcsolódó cikkek