Közélet

ENSZ: mérhetetlenül kegyetlen módon bánnak a nőkkel Afganisztánban

A nők jogainak sárba tiprására mutatott rá az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben. Volker Türk szerint a nők nem dolgozhatnak és alig kaphatnak oktatást, miközben gyakori a családon belüli erőszak és a gyermekházasság. A nőket vegzálják, ha nem megfelelően fedik el a testüket, illetve kísérő nélkül lépnek az utcára. A tálibok közölték, hogy az iszlám hagyományoknak megfelelően tisztelik a nőket.

Megdöbbentő és mérhetetlenül kegyetlen a tálib kormány nőkkel és lányokkal szembeni elnyomása Afganisztánban, az ázsiai országban összeomlóban vannak az alapvető emberi jogok – jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén kedden.

Afghan burqa-clad women wait in a queue to receive money as a humanitarian aid from the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC), in Jalalabad on August 6, 2023. (Photo by Shafiullah KAKAR / AFP)
Fotó: AFP

Az Afganisztánt irányító, iszlamista tálibok 2021 augusztusában a NATO-katonák kivonulása után kerültek újra hatalomra, azóta a kabuli vezetés jelentősen csorbította a nők és lányok szabadságjogait, megtiltották számukra a munkavégzést, valamint az oktatáshoz való hozzáférést is korlátozzák.  

Az emberi jogok védelme összeomlóban van Afganisztánban, ez nők, férfiak, lányok és asszonyok millióinak életét érinti

– mondta el Türk.

Felpörgött a drogkereskedelem Afganisztánban

Míg Afganisztánban 2019-ben összesen kevesebb mint 100 kiló metamfetamint foglaltak le, 2021-ben már 2700 kiló metamfetaminra csaptak le a hatóságok.

A tálib vezetés nem reagált közvetlenül Türk szavaira, de korábban arra hivatkoztak, hogy 

a helyi szokásoknak megfelelően, az iszlám előírásaival összhangban tiszteletben tartják a nők jogait.

Az ENSZ Türk beszédével egy időben tette közzé a 2022 márciusa és 2023 augusztusa közötti időszakra vonatkozó jelentését, amelyben Afganisztánra vonatkozóan a jogállamiság és az emberi jogok rendszerszintű visszaszorulására, valamint a nőket és lányokat érintő súlyos elnyomásra mutatnak rá. A dokumentumban emellett 324, nők és lányok ellen elkövetett jogsértő vagy erőszakos bűncselekményről számolnak be, a gyermekházasságtól a családon belüli erőszakig. A jelentés szerint a nőket gyakran éri támadás az ellenőrző pontokon, mert nem megfelelően viselik a fejkendőt, vagy mert kísérő nélkül mennek piacra.

 

nők jogai tálibok Afganisztán ENSZ emberi jogok
Kapcsolódó cikkek