Nemzetközi gazdaság

Tárgyalóasztalhoz ült a tálibokkal Amerika

Az Egyesült Államok és az afgán kormány közötti egyeztetésre Dohában került sor. A tálibok 2021-ben, az amerikai katonák kivonulását követően kerültek újra hatalomra.

Az Egyesült Államok és a tálibok vezette Afganisztán kapcsolatairól, az afgán stabilizációról és az ehhez nyújtott segítségről is tárgyalt a két ország küldöttsége két napon át Dohában – számolt be a hétfőn zárult találkozóról az amerikai külügyminisztérium. A tárca közleménye szerint az amerikai delegáció tagjai komoly aggodalmuknak adtak hangot az ázsiai ország humanitárius válsága miatt, és a nemzetközi segélyszervezetek, valamint az ENSZ-szervezetek folytatódó szerepvállalásának szükségességét emelték ki.

Fotó: Wakil Kohsar / AFP

Sürgették a tárgyalópartnert, hogy változtasson az emberi jogi aggályokat felvető politikáján, különösen a nők, lányok és kiszolgáltatott csoportok vonatkozásában. Emellett súlyos aggályokat fogalmaztak meg a letartóztatások, valamint a média és a vallásgyakorlás korlátozása miatt. Az amerikai tisztségviselők ugyanakkor megállapították a tálibok vezette afgán kormányzat elkötelezettségét arra, hogy ne engedje meg azt, hogy Afganisztán területét bárki az Egyesült Államok és szövetségeseinek fenyegetésére használja, emellett tárgyaltak az afgán erőfeszítésekről, amelyek a biztonsági vállalások teljesítésére irányulnak.

Az amerikai delegáció tagjai elismerték, hogy csökkent a nagyszabású terrorcselekmények száma afgán civilekkel szemben, emellett nyitottságukat hangoztatták a további tárgyalásokra a kábítószer-előállítás és -csempészet elleni fellépésről.

A Dohában tartott tárgyalásokon az amerikai kormányzati illetékesek tárgyaltak az afgán központi bank és pénzügyminisztérium képviselőivel az afgán gazdaság helyzetéről és a további lépésekről a gazdasági stabilizáció érdekében, valamint megállapították, hogy az elmúlt időszakban mérséklődött az emellett bővült az áruexport és -import is Afganisztánban. Az Egyesült Államok delegációját az Afganisztánért felelős különleges képviselő, Thomas West vezette.

Az amerikai–afgán tárgyalásokat közel két évvel azután tartották, hogy az Egyesült Államok katonasága elhagyta Afganisztánt, aminek nyomán összeomlott a demokratikusan választott és a Nyugat által támogatott afgán kormány, és a tálibok átvették az ország irányítását.

A tálibok szerint erkölcsi romláshoz vezet a zenehallgatás, ezért hangszereket égettek el

A 2021-es hatalomátvétel óta a tálibok számos korlátozást vezettek be Afganisztánban.

 

Egyesült Államok Afganisztán tárgyalás gazdaság
Kapcsolódó cikkek