Európa-szerte, így Magyarországon is csökken 2006 óta a dohányzók száma, azonban ezt az eredményt veszélyeztetik az új típusú füstmentes dohánytermékek, amelyek egyáltalán nem támogatják a leszokást – közölte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. 

Az intézet a Ne gyújts rá! világnap apropóján közleményében azt írta, a dohányzók száma az Európai Unióban 9, Magyarországon pedig 8 százalékponttal (36 százalékról 28-ra) csökkent az elmúlt 15 évben. 

Ezzel az eredménnyel a 21. helyen áll Magyarország az unióban, ahol jelenleg az emberek kevesebb mint negyede dohányzik. 

Fotó: Szendi Péter  / Vas Népe

Rámutattak arra, hogy Magyarországon kiemelkedően magas a dohányzó fiatalok aránya. Míg az európai átlag szerint minden ötödik fiatal dohányzik, addig Magyarországon minden harmadik 15–24 év közötti fogyaszt valamilyen dohányterméket. 

További aggodalomra ad okot, hogy a serdülők és a fiatal felnőttek kifejezetten fogékonyak az e-cigarettára, illetve az ahhoz hasonló újdonságokra. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint pontosan ezért alkalmasak arra, hogy támogassák a leszokást a hagyományos dohánytermékekről. De abban egyetértenek a szakértők, hogy sem a dohányzás, sem az ártalomcsökkentett alternatívák használata nem lehet vonzó a fiatalkorúak számára.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érekében, hogy a fiatalok ne kezdjék el használni a füstmentes dohánytermékeket, vagy ha már használják, akkor kapjanak segítséget a mielőbbi leszokáshoz. 

Közölték: az intézet szakemberei a leszokás támogatására fejlesztették ki a Gond egy szál se! applikációt, amely segít a leszokás folyamatának megtervezésében, egyben hozzájárul a motiváció fenntartásához.