Az Európai Unió elhalasztotta az utazási irányelvek frissítésére vonatkozó javaslatának bemutatását, viszont a terveket ismerő tisztviselők szerint az Európai Bizottság még ezen a héten vagy a jövő hét elején előterjesztheti a javaslatot – írja a Bloomberg. Az bejelentés időpontja attól függ, hogy a Bizottság mikor kapja meg a döntéshozáshoz szükséges adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól.

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi rendszerben azt mérlegelik, hogy az utazni vágyók milyen besorolású országból érkeznek. A előterjesztendő javaslat valószínűleg ahhoz fogja kötni a korlátozásokat, hogy az utazók megkapták-e a védőoltást vagy felépültek-e a betegségből – mondták a lapnak nevük elhallgatását kérő tisztviselők. A bizottság szóvivője nem kívánt nyilatkozni. 

Az uniós javaslat nem kötelező érvényű ajánlás lesz, mivel az egészségügyi kérdésekben való döntés nemzeti hatáskörbe tartozik.

A bizottság, amennyire csak lehetséges, igyekszik fenntartani a szabad utazást, ezért valószínűleg a tagállamokra fogja bízni, hogy különbséget tesznek-e beoltottak és a be nem oltottak közt – mondta az egyik tisztviselő. Várhatóan azt fogják tanácsolni, hogy az oltási igazolások érvényességét az emlékeztető oltások beadásával frissítsék.