A Lisztvjaznaja bányát érintő katasztrófában legalább 51-en haltak meg az orosz hatóságok szerint. A tragédia során még a mentőalakulatok közül is többen életüket vesztették, de a Reuters legfrissebb információi szerint egyikük, akit már halottnak hittek, mégis túlélte az eseményeket.

A bányában rekedt munkások kimentése céljából leküldött hat embert már halottnak gondolták, ám péntek reggel Alexander Csuprijan katasztrófaügyi miniszter már arról beszélt, hogy egyikük mégis túlélte a mentési kísérletet és most kórházban ápolják.

Fotó: ROSTISLAV NETISOV / AFP

Az 51 éves férfit az intenzív osztályon hipotermia, kiszáradás és mérgezés tüneteivel ápolják többek között. A mentésben résztvevő túlélő magánál volt amikor a felszínre érését követően megtalálták. Megmenekülése szinte csodának számít. A férfit és öt társát aki a mentési kísérletben életét vesztette, állami kitüntetésben részesítik.

A nyomozók szerint a bányászok megfulladtak amikor a szellőzőaknák mérges gázokkal teltek meg és az állami televízió szerint az ügyészség szerint metán robbanás történt.