Az NFT-t választotta 2021-ben az év szavának a Collins angol szótár, miután hatalmasra nőtt az érdeklődés a non-fungible tokens, azaz a nem helyettesíthető tokenek iránt, amelyek akár többmillió dollárba is kerülhetnek. 

Az olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok (mémek, videók, bejegyzések) egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. 

Vagyis ha valaki megveszi például egy mém NFT-jét, akkor a digitális népművészeti alkotás hivatalosan is az övé lesz. 

Fotó: MIGUEL CANDELA / AFP

Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális „pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja. 

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben. 

A Collins szakemberei szerint az NFT használata 2021-ben 11 ezer százalékkal növekedett. 

Az NFT mindenütt ott van a művészetektől kezdve a gazdasági területekig, galériákban, aukciósházakban és szerte a közösségi médiában 

– mondta Alex Beecroft, a Collins English Dictionary vezérigazgatója. 

Az NFT idén vált ismert technológiává, amikor magas áron kezdték értékesíteni. 

Március közepén csaknem 70 millió dollárért (23 milliárd forintért) kelt el egy digitális műalkotás a Christie's árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat. 

Az Everydays - The First 5000 Days című digitális alkotást az amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készítette. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója 2,9 millió dollárért (852 millió forintért) adta el első tweetjét, az elektronikus zenész Grimes pedig 6 millió dollárért (1,9 milliárd forintért) értékesítette digitális művészetét.