Kriptobefektetők egy csoportja hiába gyűjtött 47 millió dollárt azért, hogy az Egyesült Államok alkotmányának első kiadását megvásárolja a Sotheby's aukcióján, végül nem tudta végrehajtani ezt a tervet, noha a történelmi dokumentum végül 41 millió dollárért kelt el – írja a CNBC.

A sikertelen próbálkozás után most kérdéses, hogy mi fog történni a ConstitutionDAO nevet viselő csoport által összegyűjtött pénzzel, ugyanis bár a befizetett összegek visszakérhetőek – a tranzakciós díjak levonása után – a legtöbb adományozó ezt nem tervezi.

Az ether kriptovalutában összegyűjtött összeg sorsáról a közösség hozhat döntést, melynek nevében az alkotmányt jelentő constitution után szereplő DAO rövidítés a szervezeti formát jelöli. A DAO ugyanis a decentralizált autonóm szervezet rövidítése. 

Ezek a blokkláncon létező, vezető nélküli közösségek gyors döntési lehetőséggel járnak.

Fotó: ED JONES / AFP

Például ha a csoport sikerrel járt volna, a több ezer befektető nem lett volna az alkotmány résztulajdonosa, hanem ehelyett egy újabb kripto zsetont kapott volna, mely a dokumentum sorsával kapcsolatban biztosított volna szavazati jogokat. A résztvevők például arról szavazhattak volna, hogy hol kerüljön kiállításra a ritkaság. A javaslatok között szerepelt a Smithsonian vagy a New York-i közkönyvtár.

Sokan feltették a kérdést, hogy a csoport miért hagyta abba a licitet, amire az egyik szervező a csoport Discord szobájában azt a választ adta, hogy a licit folytatása esetén nem maradt volna elegendő forrás a dokumentum megfelelő kezelésére

Az alkotmány megvásárlásának ilyen típusú megvalósítása egy hete merült fel először pár félig vicces Twitter üzenetnek köszönhetően. Mivel 33 éve most először került kalapács alá az alkotmány első kiadásának 13 megmaradt példányából az egyik, a közös, az ether kriptovalutát használó gyűjtés pillanatok alatt siker lett, így 

a kripto rajongók egy hét alatt 47 millió dollárnyit gyűjtöttek a célra.

A pénz összegyűjtése azonban csak egy része volt az aukción való részvételnek, lévén a DAO-k szervezeti felépítése sok szempontból ellentétes a Sotheby's kritériumaival. Éppen ezért az aukciósház nem is engedélyezi a DAO-k részvételét az árverésein, ráadásul az alkotmány esetében kriptókat sem fogad el a licit során. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Sotheby's ellenségesen viszonyulna a digitális fizetőeszközökhöz, hiszen 

az aukción két Banksy-kép is etherért kelt el. 

Az aukción történő részvételhez szükséges a licitálók személyazonosságának ismerete is, ami egy több ezer fős csoport esetében problémás lehet.

Éppen ezért a ConstitutionDAO egy kriptotőzsdével együttműködve jutott a licitáláshoz szükséges dollárokhoz, míg az árverésen egy nonprofit szervezet vett részt a csoport nevében. A közösség egy céget is létrehozott a tranzakció megkönnyítése érdekében. Mindez egy bonyolult és nem teljesen világos tulajdoni láncot hozott volna létre.

Mindennek ellenére a vezető nélküli, rendkívüli sebességű döntésekre képes DAO-k egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, újabb felhasználási területét bizonyítva a blokkláncon alapuló technológiáknak.

A mostani kísérlet sem az első, amikor ezt a megoldást használják azért, hogy valamit megvásároljanak, így például júliusban a PleasrDAO megvette a Wu-Tang Clan egyetlen példányban megjelent lemezét, mely korábban Martin Shrkeli birtokában volt.