Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter kapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis román államfőtől hétfőn, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a posztra.

Az államfő a döntését rövid sajtónyilatkozatban közölte, melyben a megalakult szilárd parlamenti többség javaslatával indokolta Ciuca megbízását. 

A politikus három hete már próbálkozott kormányalakítással, ám ezt akkor nem sikerült keresztül vinnie, 

ugyanis akkor pártjától egy kisebbségi PNL-RMDSZ kormány megalakítására kapott felhatalmazást, amelynek a beiktatásához nem sikerült parlamenti többséget szereznie.

Fotó: Andrei PUNGOVSCHI / AFP

A leendő kormány – melynek a magyar kisebbséget képviselő RMDSZ is tagja –  jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.

A pártok közötti megállapodás értelmében 

a PNL és a PSD felváltva adja a kormányfőt, a cserére pedig másfél év múlva, 2023 májusában kerül sor. 

Az államfő bejelentésén jelen lévő miniszterelnök-jelölt azt mondta: az utóbbi napokban a többi párttal együtt közös kormányprogramot állítottak össze, hogy stabil koalíciót hozzanak létre, és biztosítsák az ország stabilitását.

Ciuca rámutatott: a polgárok stabilitást és megoldásokat várnak, azt, hogy a kormány képes legyen kezelni a világjárvány és az energiaválság következményeit, 

a kormányprogram pedig azokra az intézkedésekre is kiterjed, amelyek lehetővé teszik a nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetését.

A PSD-vel kötött koalíciót Florin Citu, a PNL elnöke hétfőn kompromisszumos megoldásnak nevezte, és arról biztosította híveit, hogy ez nem feltétel nélküli kompromisszum. Szerinte az Európai Bizottság által jóváhagyott PNRR magában foglalja az ország modernizálásának, költségvetési stabilitásának, európai elkötelezettségének feltételeit, a PNL pedig azon fog őrködni, hogy az új kormány teljesítse a PNRR-ben vállalt reformokat.

Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor pártelnök arról beszélt, hogy egy ekkora többséggel rendelkező kormánynak kötelessége hosszú távú fejlesztéseket indítania, meg kell újítania az ország megkövesedett közigazgatási struktúráit, alkotmányos reformot kell végrehajtania. 

Az egyik legfontosabb teendő, hogy Romániát parlamentáris köztársasággá alakítsák át, ahol az államfőt a parlament választja meg.

A parlamentben két rendszerkritikus párt, a – tavalyi választások nyomán alakult jobbközép koalíciós kormányból kilépett – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), és a nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott, a többi párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) marad ellenzékben.

A létrehozandó nagykoalíciós kormánnyal szemben állnak azok a PNL-frakcióból kilépett független képviselők és szenátorok – élükön Ludovic Orban volt PNL-elnökkel –, akik a választók elárulásának tartják, hogy a néppárti PNL politikai ellenfelével, a szociáldemokratákkal szövetkezett. Orban hétfőn bejelentette, hogy nemcsak a frakcióból, hanem a PNL-ből is kilép.

Az új kormányról várhatóan csütörtökön szavaz a román parlament.