A Decathlon sportnagykereskedés kedden leállította a kajakok és kenuk eladását calais-i és grande-synthe-i üzleteiben, tekintettel arra, hogy az észak-franciaországi térségekből Nagy-Britanniába induló migránsok azokat a La Manche csatornán való átkeléshez használhatják.

A cég jelezte azt is, hogy

 ezek a járművek alkalmatlanok arra, hogy azokkal átkeljenek a csatornán. 

Hozzátették, az életét teszi kockára, aki ezt mégis megpróbálja. Ugyanakkor a Decathlon továbbra is árul olyan, a hajózás során biztonságot növelő árucikkeket, mint életmentő mellények, evezők és hővédelmi eszközök. Az a javaslat, hogy a kajakokat és kenukat vegyék ki a kínálatból, a helyi üzletektől érkezett.

Péntek óta három bevándorlónak veszett nyoma, akik kajakokkal vágtak neki a veszélyes tengeri átkelésnek az Egyesült Királyságba. Nem sokkal korábban két sodródó kajakot találtak Calais partjai előtt, és két embert mentettek ki a vízből.

A kedden felszámolt tábor még májusban     Fotó: Denis CHARLET  / AFP

Az idén több mint 23 ezer bevándorló szelte át csónakokon a forgalmas és ezért veszélyes tengeri útvonalat, hogy eljusson az Egyesült Királyság területére, miközben tavaly mindössze 8404 átkelést regisztráltak. Csak a múlt csütörtökön rekordszámú, 1185 bevándorló érte el a brit partokat.

Mindemellett Gérald Darmanin belügyminiszter utasítására kedden a bevándorlók egyik legnagyobb táborát is felszámolták az északkeleti Dunkerque Grande-Synthe nevű elővárosa közelében.

Franciaország és Nagy-Britannia között feszült a helyzet, a többi között éppen a La Manche csatornát átszelő illegális bevándorlók miatt. Darmanin egyébként hétfőn egyeztetett brit hivatali partnerével, Priti Patellel a migrációs kérdés kezeléséről.