Továbbra is emelkedik és kedden ismét rekordot döntött a koronavírus-járvánnyal összefüggő elhalálozások száma Romániában. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) friss jelentése szerint hétfőn minden korábbinál több, 586 nyilvántartott koronavírusos beteg vesztette életét, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Romániában október 19-én ugrott először ötszáz fölé az áldozatok száma. Ez a negyedik olyan nap, amikor több mint ötszáz halálesetet jelentettek.

Annak ellenére nő a halálozások száma, hogy több mint egy hete csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Kedden 11 073 új megbetegedést igazoltak, több mint 72 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán. 

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás azonban egyelőre nem mérséklődött. Az orvosok katasztrófaként írják le a helyzetet, jelenleg is közel húszezer koronavírusos beteg fekszik a romániai kórházakban. A Covid-részlegek intenzív terápiás helyei mindenütt telítettek, ezekben kedden 1876 súlyos betegnek jutott hely.

A páciensek a kórházi folyósokon, a sürgősségi ügyeleten vagy éppenséggel a mentőautóban halnak meg. Maximális válságban vagyunk. Még a Covid-tüdőgyulladásos eseteket sem tudjuk mind kezelni, nyilvánvaló, hogy ez a krízis a többi páciensre is erősen kihat. A járványügyi operatív törzs elrendelte, hogy minden halasztható műtétet át kell ütemezni, hogy a rendszer csak a legsürgősebb esetekre összpontosíthassa erőforrásait

– idézte a Hotnews.ro hírportál a volt egészségügyi államtitkárt.

Hétfőn Bukarestben, valamint Bihar és Kolozs megyében regisztrálták a legtöbb új megbetegedést   Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Az egészségügyi szakemberek a fertőzési adatokból arra következtetnek, hogy napi átlag 15 ezer fertőzöttnél, október 20. környékén tetőzhetett a járvány negyedik hulláma Romániában. Azóta az újonnan azonosított betegek száma mintegy 25 százalékkal csökkent.

A járvány tetőzését gyorsíthatta az is, hogy a védettségi igazolvány használatának kötelezővé tétele óta jelentősen nőtt az oltási hajlandóság Romániában.

Erdélyből a világ: a vírustagadók miatt került a szakadék szélére Románia

Okokról és érthetetlenségekről beszélgettünk dr. Vass Leventével, a román egészségügyi minisztérium államtitkárával.