A Rust című film fegyvermesterének ügyvédje szerdán annak a véleményének adott hangot, hogy valaki szándékosan tett éles töltényt abba a fegyverbe, amellyel Baldwin véletlenül lelőtte Halyna Hutchins operatőrt. 

Jason Bowles az ABC televízió reggeli magazinműsorában elmondta, hogy védence, Hannah Gutierrez azt hitte, csak vaktöltényeket tartalmaz az a doboz, amelyikből a lőszert kivette. Közölte, lehetségesnek tartja, hogy valaki szándékosan helyezte bele az éles töltényt, amely teljesen olyan, mint a vaktöltény.

Fotó: Jim Weber / MTI/AP

Attól tartunk, hogy az történhetett, hogy valakinek szándékában állt szabotálni ezt a jelenetet, szándékosan helyezve éles lőszert a vaktöltények dobozába

– fogalmazott Bowles. 

„Nem mondjuk azt, hogy bárkinek szándékában állt volna emberölés tragédiáját előidézni, de valamit tenni akartak, hogy a jelenet forgatásakor egy biztonsággal kapcsolatos incidenst idézzenek elő. Úgy véljük, ez történt” – hangoztatta. 

A baleset a westernfilm egyik jelenetének próbáján történt október 21-én az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is. Az éles töltény kioltotta az operatőr életét és megsebesítette Joel Souza rendezőt. Baldwinnak Dave Halls rendezőasszisztens azt mondta, hogy a fegyver vaktölténnyel van töltve. 

Az ügyvéd elmondta azt is, Gutierrez megvizsgálta a fegyvert, mielőtt átadta Hallsnak. A fegyvermester azt hitte, hogy hat vaktöltény van benne. Halls vitte a fegyvert a templomba, ahol Baldwin a jelenetet próbálta – tette hozzá.