Vádat emeltek egy 22 éves férfi ellen, aki a vádirat szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény elkövetésére készült Magyarországon – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség szerdán.

A vádirat szerint a férfi 2020 júniusában egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, 2021 tavaszára pedig már az iszlám radikális, dzsihadista irányzatának követője és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatója lett.

Az ügyészség szerint a vádlott merényletet tervezett, és ehhez a lehetséges célpontokat, valamint az elkövetés módját kereste.

A férfi az online kommunikáció keretében május elején kapott a szöges csőbomba házi elkészítésével kapcsolatos írásos anyagokat és tanácsokat, amelyek alapján megkezdte a robbanószerkezet elkészítéséhez szükséges anyagok beszerzését.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap FMH (illusztráció)

Május végén egy online beszélgetőpartnerével abban állapodott meg, hogy ugyanabban az időben követnek el egész Európa rettegését kiváltó merényletet oly módon, hogy a vádlott autóval a siófoki sétányon a turisták tömegébe hajt, eközben társa pedig Budapesten követ el merényletet.

A férfi ellen terrorista csoportban történő elkövetés érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt nyújtottak be vádiratot. 

A nyomozó ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő vádlottat fegyházbüntetésre ítélje, és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.