Ghánának 800 ezer, Ruandának 300 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban. Korábban több országnak is nyújtottunk már hasonló segítséget.

A kontinensek közül Afrikában halad legnehezebben az oltási program, ráadásul nemcsak vakcinából, hanem fecskendőből is hiány van.

A magyar diplomácia afrikai útjára készülő vezetője utazása előtt, a Ferihegyi repülőtéren arról beszélt, hogy a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos tavalyi döntéseknek és az idén végrehajtott gyors oltási kampánynak köszönhetően Magyarország jelenleg abban a helyzetben van, hogy aki akarja, felveheti az oltást.

A tárcavezető kiemelte, van elég oltásunk az első, második, harmadik dózishoz, s van biztonsági tartalékunk is.

Magyarország megteheti, hogy segít azon országoknak, amelyek nehéz helyzetben vannak

 – fűzte hozzá.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kormány döntését ismertetve Szijjártó Péter bejelentette:

ezen a héten 800 ezer oltóanyagot visznek Ghánába, valamint további 300 ezer vakcinát Ruandába.

A Türk Tanács eseményén újabb 200 ezer darabos vakcinaadományt ad át Magyarország, miután a tanács tagjai arról döntöttek, hogy közösen is támogatják az afrikai országokat a járvány elleni védekezésben.

Kedden Kigaliben Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy hazánk jelentős, 52 millió dolláros kötött segélyhitelprogramot indít Ruandában.

A külügyi tárca első embere ruandai kollégájával, Vincent Birutával tartott sajtótájékoztatón ismertette, hogy

ezen program keretében magyar cégek segítségével kerül sor Kigali vízgazdálkodási létesítményeinek fejlesztésére, amely munkálatok több mint felét végzik majd a magyar vállalatok.

A projekt része a főváros víztisztító telepének felújítása és bővítése, aminek során a magyar vállalatok nemcsak a tervezési fázisban vesznek részt, hanem biztosítják a magyar gyártású eszközök telepítésének műszaki felügyeletét.

Szijjártó Péter az első magyar külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tett Ruandában.