Idővel szükség lesz a negyedik oltásra is 

– nyilatkozta Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az InfoRádiónak.

A professzor szerint a vakcinák az omikron ellen is védenek. 

Mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is. Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is.

Hozzátette: egyelőre még a harmadik vakcina is millióknak hátravan. Falus András úgy vélekedik: aki korábban vektorvakcinát kapott, annak azt javasolják, hogy utána lehetőleg mRNS-alapút, „esetleg kínait” kérjenek.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A gyermekek oltásáról úgy fogalmazott:

Sajnos már nem igaz az az elképzelés, amit a járvány elején tavaly gondoltunk, hogy a gyerekek, fiatalabbak védettebbek a vírus ellen, ezt megcáfolta az élet és a különböző variánsok, ezért kell oltani a gyerekeket.

Kiemelte: szakma a gyerekek oltása mellett áll. Ha a vírus okozta károkat az oltások esetleges mellékhatásaival összehasonlítjuk, a különbség felbecsülhetetlen – rögzítette.

A vírus olyan súlyos hatásokat vált ki, olyan másodlagos autoimmun betegségeket okoz, amelyekhez nem hasonlítható sem arányában, sem átlagos súlyosságában az esetleg felvetődő mellékhatás.

Aki tehát megtagadja az oltást, az lényegében jó esélyt ad rá, hogy „aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát” – szögezte le a szakember.

Gyermekek, idősek, betegek és kismamák – ezt kell tudni az oltásról

Maga a vírus és nem a vakcina okozhat autoimmun betegségeket. A várandósság alatti a koronavírus elleni oltás hivatalos ajánlása a nemzetközi ajánlások után hazánkban is érvényes.