Egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő, a címkén szereplő kóddal adattörlési szolgáltatást vehet igénybe, mellyel lehetővé válik az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlése, írja csütörtöki közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). 

A tartós adathordozókat vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedők a vásárlással egyidejűleg adattörlő címkét adnak át a vásárló részére. A címkén található kód felhasználásával a vásárlónak lehetősége nyílik a tartós adathordozó eszközön tárolt adatok végleges törlésére.

Fotó: Shutterstock

A kereskedőtől kapott címkén lévő kód és a szükséges azonosítók megadása, valamint az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen véglegesen és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról. 

Fontos, hogy a címkén található kód egyszer használatos, egy törlésre jogosít. 

Az NMHH a kereskedőknek és a fogyasztóknak az nmhh.hu/veglegestorles címen tájékoztató aloldalt hozott létre saját weblapján.

Ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen az adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához. Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak.