A magyar vízügyi innovációk nemzetközi szinten is bizonyítanak – ezt mutatják be a Pureco csoport szakemberei a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón. 

A már elkészült és a két, még folyamatban lévő ghánai szennyvíztisztítási beruházás közegészségügyi és környezetvédelmi problémákat segít orvosolni – több millió ember életét téve jobbá.

Miközben Magyarországon egyetlen mozdulattal jutunk hozzá a tiszta ivóvízhez, ez a világ számos régiójában csodaszámba megy. A vízhiány mellett legalább akkora gond a meglévő vizek minősége, hiszen az afrikai és délkelet-ázsiai országok számottevő részében a lakossági és ipari szennyvizek tisztítás nélkül kerülnek vissza a természetbe. 

Fotó: MW

„A fejlődő országok városaiban az összegyűlt szennyvíz mindössze 7-10 százalékát kezelik megfelelően, a többi tisztítás nélkül kerül be a felszíni és a felszín alatti vizekbe, amelyek ettől kezdve emberi fogyasztásra alkalmatlanná válnak. A szennyvízkezelők létesítése tehát közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból egyaránt elengedhetetlen” – hangsúlyozta Horváth Bálint, a Pureco Kft. ügyvezetője.

A Pureco csoport Ghána három legnagyobb vidéki városában – Kumasi, Tamale és Takoradi – épít szennyvíztelepeket. A hazai vízügyi szakembereknek a csatornarendszer hiánya miatt a szippantóautókkal szállított, rendkívül sűrű szennyvíz megtisztítására kellett megoldást találniuk. 

A másik két városban, Takoradiban és Tamaléban még folyik az építkezés, de a tervek szerint két éven belül már itt sem kerül tisztítatlan szennyvíz a környezetbe. A három városban összesen több mint 3,5 millió – Magyarország teljes lakosságának több mint 30 százaléka – ember életét teszik egészségesebbé, jobbá és biztonságosabbá ezek a beruházások. A víz- és szennyvízproblémák megoldása azonban nem csak környezeti és higiénés szempontból lényeges. 

A vidéki projektek segíthetnek csökkenteni a fővárosba áramlást, mivel az emberek szívesebben maradnak a megfelelő infrastruktúrával ellátott területeken.