Karl Nehammer eddigi belügyminisztert választotta elnökévé pénteken az Ausztriában kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP), és ő lesz az ország következő kancellárja is – jelentették hírügynökségek. 

A 49 éves Nehammer, aki korábban katona volt, a távozó pártelnök, Sebastian Kurz korábbi kancellár bevándorláspolitikájának végrehajtója volt. 

Fotó: ROLAND SCHLAGER / APA / AFP

A VG korábban megírta, hogy Alexander Schallenberg, októberben hivatalba lépett osztrák kancellár lemondott posztjáról

Hátralépését azzal indokolta, hogy az ÖVP pártelnöki, illetve az osztrák kancellári tisztséget egy embernek kell betöltenie, ő pedig soha nem akart az Osztrák Néppárt elnöke lenni.

Kurz csütörtökön közölte, hogy visszavonul a politikától, majd nem sokkal később utóda a kancellári poszton, Alexander Schallenberg is bejelentette lemondását.

Kurz októberben mondott le a kancellárságról, de a képviselői mandátumát, valamint pártelnöki megbízatását akkor még megtartotta. Mentelmi jogától még november közepén megfosztotta a bécsi parlament. Ezt a döntést ő maga és pártja is támogatta, mondván: így lehet a leggyorsabban tisztázni az őt és politikai közösségét ért vádakat.