Nagyszabású katonai offenzívára készülhet január végén Oroszország, amely több mint 94 ezer katonát állított sorba az ukrán határnál – mondta pénteken Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hírszerzési jelentésekre hivatkozva.

Hozzátette: Ukrajna nem provokál konfliktust, de kész válaszlépésre, amennyiben Oroszország támadást indít.

Ukrajna és a szintén a NATO-hoz tartozó szövetségesei már korábban megkongatták a vészharangot az ukrán határnál tapasztalható fokozott orosz katonai jelenlét miatt. Aggódnak, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus nyílt háborúvá fajulhat – számolt be a Reuters.

Mi a helyzet az ukrán fronton?

Az amerikai külügyminiszter, Putyin, a főtitkára és az ukrán hadügyminiszter is megszólalt.

„A legrosszabb forgatókönyvre is felkészültünk, fennáll a veszélye annak, hogy az orosz fél részéről eszkalálódik a helyzet. Ennek a legvalószínűbb időpontja január vége lehet”

– mondta Reznyikov.

Fotó: HANDOUT / AFP

Ukrajna a héten felszólította NATO-szövetségeseit, hogy kemény szankciókkal lépjenek fel Oroszországgal szemben annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy esetleges offenzívát.

Moszkva viszont Ukrajnát és az Egyesült Államokat vádolja azzal, hogy destabilizálni próbálja a kelet-ukrajnai régiót, és ők inkább egy kijevi offenzívától tartanak. Ezt az ukrán hatóságok határozottan tagadják.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön figyelmeztette Moszkvát, hogy súlyos árat fizethet azért, ha eszkalálódik a helyzet a kelet-ukrajnai régióban, és arra sürgette orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy diplomáciai úton rendezzék a konfliktust.

Blinken hozzátette: várható, hogy hamarosan Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólal az ügyben.

A Kuril-szigetekre telepít rakétákat Oroszország

Nem csak nyugaton, keleten is keménykedik Oroszország.