Tavaly márciusban, a koronavírus fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezett két külföldi férfi a kórházban kiabált és erőszakosan viselkedett, az erkélyajtót rángatták, a kórterem ajtaját rugdosták – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A vádirat szerint koronavírus fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyeztek több iráni állampolgárt, akik 2020. március 7-én egy budapesti kórházban kerültek elhelyezésre.

A vádlottak – egy 24 éves és egy 23 éves iráni férfi – a délutáni órákban érkeztek a kórházba, az egészségügyi alkalmazottak ekkor elhelyezték őket egy kórteremben. 

Amikor a vádlottak megtudták, hogy a kórházat nem hagyhatják el, hangoskodtak, a kórház dolgozóival nem működtek együtt.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A vádlottak viselkedésének hatására a kórházban lévő más iráni férfiak is elkezdtek kiabálni, a vádlottakkal együtt egymás szobájába átjártak, az orvosok utasítását nem követték.

A két vádlott a kórterem ablakán keresztül kimászott az erkélyre, és a személyzet tiltása ellenére átmentek a többi kórterembe. A vádlottak ezután visszamásztak, és mutatták egy egyik ápolónak, hogy nyissa ki az erkélyajtót. Az ápoló ezt nem tette meg, ezért 

az erkélyajtót mindketten rángatni kezdték, majd kiabálva a kórterem ajtaját rugdosták.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a két külföldi férfival szemben garázdaság vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, és arra tett indítványt, hogy a bíróság velük szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki.

Az ügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság – tárgyalás mellőzésével – a terheltekkel szemben 5 hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.